Cyprus Canaries

By Vakis

CANARIES ARTICLES

 

Τα ακόλουθα  άρθρα  είναι απο τον  εκτροφέα και  Παγκόσμιο πρωταθλητή με χρυσό βραβείο το 2012 στα νοριτς  Κωνσταντινο Κοσμή απο τον Πειραιά, Ελλάδα. 

 

1. Προετοιμασία για ζευγάρωμα 


Η πιο γοητευτική εποχή για τον εκτροφέα είναι η εποχή του ζευγαρώματος  .Όταν όλα πάνε καλά με τα ζευγάρια μας , είμαστε ενθουσιασμένοι με τους νέους απογόνους που βλέπουμε και ευχαριστιόμαστε το θαύμα της δημιουργίας. Όταν όμως τα ζευγάρια μας δεν προχωράνε, όλα είναι μαύρα και ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει με αποτέλεσμα, να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη η στο κακό το μάτι, η δεν ξέρω και εγώ που αλλά, όχι ότι κάνουμε κάτι λάθος !!!!

Μέσα από την εμπειρία μου σαν εκτροφέας, θα προσπαθήσω να καταγράψω, μερικά από τα προβλήματα που κατά καιρούς έχω αντιμετωπίσει, ώστε κάποιος να μπορέσει να βοηθηθεί .. 

Η πιο σωστή προετοιμασία για τα καναρίνια, πριν ζευγαρώσουν , ξεκινάει από την ημέρα που γεννιούνται , αυτό το έχω σαν χρυσό κανόνα, στην εκτροφής μου .

Τα πούλια, έχουν διαφορετική διαχείριση, εάν είναι εξωτερική η εσωτερική εκτροφή , τα αρσενικά θέλουν πιο πολύ περιποίηση, από τα θηλυκά να προετοιμασθούν για επιβήτορες σε διάρκεια χρόνου ,ενώ τα θηλυκά έρχονται σε πιο λίγο χρόνο αλλά οι διατροφικές τους ανάγκες ,είναι πιο πολύπλοκες .

Είναι βασικό να έχουμε τον ελενχο στο εκτροφείο μας , ποτέ και πως, θα ξεκινήσουν τα καναρινιά μας, να γεννούν , έτσι θα είμαστε σίγουροι, ότι τα έχουμε εφοδιάσει με τα απαραίτητα , διατροφικά στοιχεία , ώστε να μπορέσουν να τελειώσουν, με επιτυχία μια από της πιο δύσκολες, στρεσογονες φάσεις της ζωής τους, την αναπαραγωγή 

Όταν δεν παίρνεις μέρας σε εκθέσεις και σόου , είναι πολύ εύκολα να ξεκινήσεις μέσα στον Νοέμβριο, την προετοιμασία , ώστε να έχεις μικρά μέσα στα Χριστούγεννα ,αλλά το θέμα είναι τι να τα κάνεις τόσο νωρίς 


Είναι ένα φαινόμενο που βλέπω ,όλο και πιο συχνά, σε διάφορες σελίδες στο νετ, δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο ζευγαρώνουν τόσο νωρίς, μέσα στον χειμώνα, το μόνο που καταφέρνουν, είναι καχεκτικά και μικρά σε μέγεθος πουλάκια, που γεννιούνται και είναι αναγκασμένα να κάνουν 2 πτερορριες, μέσα στο ίδιο έτος, με αποτέλεσμα να καταβάλουν, πιο πολύ τον οργανισμό τους και να μπερδεύονται οι ορμόνες τους ..!!!!

Αρσενικά προετοιμασία για μεγαλόσωμες ράτσες 

Απώτερος σκοπός να βάλω ζευγάρια 14 Φεβρουάριου , τα αρσενικά θα βγουν από τις κλούβες 120 Χ 45 Χ40 και θα μπουν σε κλούβια 45Χ45Χ40 

Το φως στο δωμάτιο είναι στης 9,30 ώρες, γιατί είναι μέσα και τα πούλια που θα πάνε στα σόου και δεν πρέπει να πυρώσουν, γιατί θα χάσουν το σχήμα τους ..

Όλα τα πούλια για τα σόου και τα θηλυκά είναι στις κάτω κάτω κλούβες που το φως είναι πιο αδύναμο .

Ξεκινάω αυγοτροφη ,που μέχρι τώρα, τους έδινα κάθε 10 μέρες, βάζω ανά 3 ημέρες ένα κουταλάκι του γλυκού, σε κάθε αρσενικό , τα σπόρια τα έχω ενισχύσει, με πιο πολλούς λιπαρούς σπόρους και μόνο στα αρσενικά, στα θηλυκά ακόμα δεν έχω κάνει τίποτα 

Μέσα στην αυγοτροφη, προσπαθώ να περάσω όλα τα ιχνοστοιχεία και μεγαλοστιχεια, που πρέπει να πάρουν τα αρσενικά, για να είναι έτοιμα , να γίνουν πετυχημένοι επιβήτορες 

Το σκεύασμα με την βιταμίνη Ε ,πρέπει να περιέχει και selinio, για να αφομοιώνεται , μπαίνει στο νερό αλλά εγώ χρησιμοποιώ και σιτελεο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και το βάζω στην αυγοτροφη . 

Το φως η θερμοκρασία και η υγρασία, παίζουν βασικό ρόλο στην όλη προετοιμασία ,η θερμοκρασία θα ρυθμιστή με ένα καλοριφέρ λαδιού, με θερμοστάτη, δεν πρέπει να πέσει κάτω από 14 βαθμούς Κέλσιου, η υγρασία πρέπει να είναι στο 65% περίπου , το φως ανεβαίνει ανά τέταρτο ,με την βοήθεια ενός ντιμερ , τον πρώτο μήνα και 20 με 25 λεπτά, τον άλλο μήνα, ώστε 14 Φεβρουάριου να έχω 14 ώρες φωτισμού .

Προσπαθούμε να προσομοιώσουμε την Άνοιξη μέσα στο εκτροφείο μας.

Η άνοιξη είναι η εποχή που μεγαλώνει η μέρα άρα το καλύπτουμε με το ντιμερ ανά τέταρτο την εβδομάδα .

Την άνοιξη τα σποροφαγα πουλιά αρχίζουν να τρώνε μικρά σκουληκάκια μύγες κτλ . αυτό το διατροφικό προβληματάκι με τα καναρινιά το έχουμε λύσει με το αυγό και με πιο εξειδικευμένη περίπτωση τις πάμπολλες αυγοτροφες του εμπορείου .

Λάθη προς αποφυγήν, είναι οι συχνές δόσεις αυγοτροφη στα πούλια, το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Απότομη αλλαγή στο φως και στη θερμοκρασία ,θα προκαλέσει πτερορρια ,που θα είναι καταστροφή για το πούλι, ( χάσιμο σεζόν ) όταν δίνουμε συχνά αυγοτροφη, εκτός αναπαραγωγικής περιόδου, τα πούλια δεν καταλαβαίνουν την διάφορα , πρέπει ταυτόχρονα να ανεβάζουμε φως και να ταΐζουμε αυγοτροφη ώστε να καταλάβουν την αλλαγή της εποχής 

Θηλυκά 

Τα θηλυκά όπως και τα πούλια που είναι συνήθως για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα επιστρέψουν αρχές Φεβρουάριου, δεν τα υπολογίζω για τη σεζόν , αλλά για του χρόνου και είναι λογικό, μετά από τόσες στρεσογονες φάσεις που πέρασαν ,αλλά και ο χρόνος που απομένει, δεν φτάνει να τα προετοιμάσεις, θα έχεις όλο προβλήματα και περίπτωση που να χάσεις το πουλί, από την γρήγορη μετάβαση, από εκθεσιακό σε πούλι ζευγαρώματος !!!

Τα θηλυκά πετούν ανέμελα στις κλούβες στο χαμηλό επίπεδο του εκτροφείου , κοντά στο πάτωμα που έχει χαμηλό φως ,ανάλογα με την θερμοκρασία και τα κελαηδίσματα των αρσενικών, βλέπεις πως πυρώνουν ,χωρίς ιδιαίτερα διατροφικά στοιχεία , σε αυτή τη φάση το αντιμετωπίζω βάζοντας ένα σκούρο πανί μπροστά στις κλούβες, σαν κουρτίνα ,έτσι μειώνω πιο πολύ το φως , έτσι ηρεμούν εν μέρει .

Από διατροφικά στοιχεία , το θηλυκό είναι πιο απαιτητικό στο θέμα του ζευγαρώματος, γιατί γεννάει ωάρια ( κρόκος ) κάνει το αυγό ( ανθρακικό ασβέστιο ) με το πρωτεϊνικό υγρό ( ασπράδι ) άρα ,είναι αυτό που επιβαρύνεται πιο πολύ στην περίοδο της αναπαραγωγής , γι αυτό σας είπα στην αρχή ότι η προετοιμασία ξεκινάει από την περίοδο που απογαλακτίζεται το καναρίνι ώστε να είναι υπερπλήρες σε αποθέματα στοιχείων .

Το υγρό ασβέστιο, είναι βασικό στοιχείο που δίνω στις θηλυκές μου, 1 φορά την εβδομάδα όλο το χρόνο και 2 φορές την εβδομάδα, σε περίοδο αναπαραγωγής, καθώς και καθημερινά, όταν γέννηση το πρώτο αυγό, μέχρι να τελειώσει τα αυγά έτσι έχω εξασφαλίσει ,ότι η κανάρα δεν θα έχει έλλειψη ασβεστίου . 

Η σωστή αναλογία ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ,ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΚΑΙ Β6 είναι βασικό θέμα για την αφομοιώσει του ασβεστίου στον οργανισμό της καναρας .

Τα μεγαλοστιχεια και τα ιχνοστοιχεία καθώς και όλα τα αμινοξέα φυτικά και ζωικά, είναι εκείνα που θα εφοδιάσουν το ασπράδι του αυγού, που ουσιαστικά είναι ο νέος νεοσσός και φυσικά ο κρόκος που ρουφάει την τελευταία ώρα πριν σπάσει το τσόφλι, του αυγού και έρθει στην ζωή ,άρα καταλαβαίνεται ότι πιο πολύ πρέπει να δίνουμε βάσει στην διατροφή στα θηλυκά παρά στα αρσενικά καναρίνια !!!!!

Οι θηλυκές πετούν , όταν έχει φτάσει το φως στις 12,45 βγάζω το πανί μπροστά από την κλούβα και ξεκινάω αυγοτροφη, που βάζω στα αρσενικά αλλά, 2 φορές την εβδομάδα σε αυτές ,έτσι ώσπου να φτάσω τις 14 ώρες, έτσι έχουν έρθει και τα θηλυκά μαζί με τα αρσενικά και ξεκινάνε μαζί !!!!


Προβλήματα στο ζευγάρι 

Ο αρσενικός κυνηγάει το θηλυκό επιθετικά όταν τον βάζω στο κλουβί 

Απύρωτο θηλυκό 

Πολύ πυρωμένο αρσενικό 

Τα χωρίζουμε ,σταματάμε την αυγοτροφη στο αρσενικό, για 10 μέρες και ξαναβάζουμε το ζευγάρι, μετά από 3 με 4 μέρες, σε άλλο κλουβί, εάν έχουμε δυνατότητα ,όχι στο κλουβί του αρσενικού που ήταν μέχρι τώρα !! 

Το πιο σίγουρο είναι να βάζουμε, πρώτα την θηλύκια και όταν ξεκινάει να φτιάχνει την φωλιά, τότε να πετάμε μέσα τον αρσενικό είναι 95% πετυχημένο ζευγάρωμα, αλλά προϋποθέτει μεγάλο εκτροφείο .

Η κανάρα κάνει τα αυγά κάτω και όχι μέσα στο καλαθάκι 

Η κανάρα πιθανόν να φοβάται εκεί που είναι το καλαθάκι 

Νιώθει άβολα στο κλουβί 

Βάλετε ένα χαρτόνι μπροστά στην φωλιά και ένα εμπόδιο εκεί που φτιάχνει την φωλιά της .

Δυστοκία αυγού στο θηλυκό 

Έλλειψη η πρόβλημα αφομοιώσεις ασβεστίου 

Παχύσαρκο θηλυκό 

Πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο εκτροφείο 

Άμεση χορηγήσει υγρού ασβεστίου στο στόμα , με μια μπατονετα βάλουμε λίγο λαδί στην έδρα του αυγοαγογου , άμεση μεταφορά σε ζεστό μέρος ( κοντά σε σόμπα ) και πολύ πιθανόν να χρειασθεί και κάποια αντιβίωση για φάσματος για 5 ημέρες εάν η καναρα δεν είναι καλά και έχει εμφανή μαύρες η κόκκινες κηλίδες κάτω από την κοιλιά της , μετά από 15 ημέρες και κατόπιν παρακολουθήσεις , με συμπληρώματα ασβεστίου και Β complex επαναφέρουμε την καναρα στην γραμμή αναπαραγωγής αλλιώς του χρόνου .

Άσπορα αυγά 

Ακούρευτο αρσενικό μόριο , ακούρευτο θηλυκό 

Απύρωτος αρσενικός 

Κούρεμα στα πούλια , τσεκάρισμα στην διάρκεια χρόνου στο εκτροφείο 13.00 με 13.30 σε μικρές ράτσες και 14 σε μεγαλόσωμες .

Σποριασμένα αυγά αλλά νέκρα έμβρυα 

Η καναρα δεν γυρίζει τα αυγά όταν κλωσάει 

Έχουν περάσει στα αυγά βακτηρίδια από την καναρα η από το χέρι του εκτροφέα 

Έλλειψη υγρασίας στον χώρο κάτω από 50 % 

Μεγάλο βακτιριακο φορτίο στο εκτροφείο από έλλειψη απολυμάνσεως των κλούβιων και γενικότερα του χώρου 

Απειρία καναρας , εγώ συνήθως βάζω και ένα πλαστικό αυγό κάτω κάτω , έτσι αυτό που μένει στάσιμο, είναι συνήθως θαμμένο μέσα στις κλωστές είναι το πλαστικό 

Απολύμανση με αντισηπτικό στα χέρια μας όταν πιάνουμε αυγά από άλλη φωλιά 

Βάζουμε σε μια γωνία του εκτροφείου ένα Κούβα με νερό, το αφήνουμε να εξατμιστεί ,σε τέτοια περίπτωση , βάζουμε να κάνει μπάνιο το θηλυκό 

Απολύμανση του χώρου, που πρέπει να γίνει πριν τα ζευγάρια, απολύμανση των κλούβιων 20 μέρες πριν το ζευγάρωμα 

Εκτροφέας

ΚΟΣΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

 

2. Εμπειρίες μου από την εκτροφή των Νοριτς Ιστορικά το καναρίνι του νοργουιτς στις αρχές του 19ου αιώνα διαγωνιζόταν, μόνο για το χρώμα του και όχι για το στυλ του αλλα για το υπέροχο του χρώμα ,όλα τα πουλιά ήταν βαμμένα με ένα γλυκό πορτοκαλί μεταξένιο χρώμα και το κατάφεραν ταΐζοντας τα πουλιά με πιπέρι καγιέν .
Τα παρδαλά και τα πράσινα πουλιά δεν τα θεωρούσαν νοριτς ,από παλιές φωτογραφίες που έχω δει πιο πολύ έμοιαζαν με ασύμμετρα Border ,παρά με το σημερινό πουλί .

Τα χρόνια πέρασαν και το Νοριτς εξελίχθηκε, πήρε πιο στρογγυλό σχήμα, μεγάλωσαν το κεφάλι του και κόντυνε ο λαιμός, ώστε απ όποια γωνία και να το κοιτάξεις, βλέπεις μια στρογγυλάδα . Κάθε ευθεία γραμμή στο σώμα του νοριτς είναι σφάλμα. Αρχές του 20ου αιώνα όλα τα χρώματα πλέον αναγνωρίζονται στους διαγωνισμούς και τα σώου .

Θεωρώ ότι είναι μια από της πιο απαιτητικές και όχι δύσκολες ράτσες για εκτροφή. Είναι για ανθρώπους που δεν ευφησυχαζονται και είναι συνέχεια στο ψάξιμο. . 

Το μόνο ελάττωμα που θεωρώ ότι έχουν ,είναι η τρομερή ηρεμία που τα διακατέχει. Θα τα παρομοίαζα με τα Αγγλικά μπουλντόγκ ( ο γίγαντας του καναπέ )

Οφείλουμε σε αυτή τη ράτσα που την έχουν εκμεταλλευτεί τόσο πολύ, οι κέντρο ευρωπαίοι , όσοι ασχολούνται πραγματικά, να επαναφέρουμε το ένστικτο στα θηλυκά ώστε να ταΐζουν μόνα τους. Αυτή είναι η έννοια που δίνω εγώ στην λέξη ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ , την ξεχωρίζω από την έννοια του παραγωγού . Λοιπόν οποίος θεωρεί τον εαυτό του εκτροφέα πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψει αυτό το κομμάτι που υστερεί η ράτσα !!!!

Επιλογή ζευγαριών 

Ένα καλό φτέρωμα νοργουιτς είναι πραγματικά λες και έχει φτιαχτεί από μετάξι , όταν βάφεται βλέπουμε όλες τις ατέλειες του . Ένα θαμπό και τραχύ φτέρωμα, δεν είναι ποτέ δυνατόν να δώσει ένα καλό βαμμένο συνολικά πουλί . Εκεί διαπιστώνουμε τις κακές γεννεολογικές του ρίζες , ασχέτου σχήματος η στάσης , εάν δεν έχει το φτέρωμα του, μεταξένια πυκνή και δυνατή υφή τότε δεν έχουμε καταφέρει τίποτα .

Τα λιποχρομικα πουλιά που ζευγαρώνουν μαζί, έχουν την τάση να βγαίνουν πιο θαμπά τα πούπουλα τους . Τα πολλά ζευγαρώματα κίτρινο με κίτρινου έχουν την τάση να μικραίνουν σε μέγεθος τα πούλια. Ένα σωστό νοριτς πρέπει να είναι 16 ,3 mm.

Εάν θέλουμε να έχουμε σωστά μορφολογικά και μεταξένια πουλιά, πρέπει να ζευγαρώνουμε ένα λιποχρωμικο με ένα κρυφό λιποχρωμικο , έτσι ονομάζω όσα λιποχρωμικα έχουν κάποια κρυφά μελανινικα πούπουλα, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, η έχουν κάποιο εμφανή ΤΙΚ ( πολύ μικρό μελανινικο σημαδάκι ) αλλά πάλι μετά από 2 σεζόν με τέτοια ζευγαρώματα, επιβάλλεται να βάλουμε στην γραμμή μας ένα φουλ μελανινικο πουλί ( πράσινο ) 

Πληροφοριακά θα σας πω ότι τα κορυφαία λιποχρωμικα πουλιά, που κερδίζουν σε παγκόσμια σόου , ο ένας από τους δυό γονιούς ήταν πράσινου χρώματος (μελανινικο) τις περισσότερες φορές !!

Βάφοντας το καναρίνι του Νοργουιτς


Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολεί τους εκτροφείς Νοργουιτς είναι το βάψιμο των νεοσσών 

Έχουμε απογαλακτίσει τα μικρά και σιγά σιγά ξεκινούμε να δίνουμε σπόρους στα μικρά ,πρέπει να μάθουν γρήγορα να τρέφονται με κεχρί ( ασπουρι ) γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κερατίνη που είναι βασικό στοιχείο για τα νέα πούπουλα που θα βγουν τώρα που θα ξεκινήσει το πρώτο μάδημα 

Το πρώτο μάδημα στα νεαρά πούλια ξεκινάει την έκτη εβδομάδα της ζωής τους ,μόνο τότε μπορούμε να επέμβουμε στον χρωματισμό των καναρινιων 

Η χρωστική που χρησιμοποιούμε είναι η Β καροτίνη . Η αναλογία ανά κιλό είναι αναλόγως την καθαρότητα της χρωστικής . Έχει να κάνει καθαρά με την εταιρεία που μας τα προμηθεύει και την διάλυση που έχουν κάνει ,αλλά συνήθως είναι από 2 έως 5 γραμμάρια ανά κιλό αυγοτροφής ή λίτρου νερού .

Πολλοί εκτροφείς ξεκινάν και βάφουν τα πουλιά τους από την πρώτη μέρα σαν τα κόκκινα. Αυτό που έχω παρατηρήσει σε αυτά τα πουλιά είναι ότι το χρώμα των πουλιών βγαίνει λίγο πιο θαμπό . Εγώ ξεκινάω να βάζω χρωστική μετά την 6η εβδομάδα της ζωής τους έως και τις εκθέσεις .

Ένα καναρίνι βάφεται μόνο όταν έχει πτερόρροια ,δηλαδή όταν το πούπουλο είναι ζωντανό ,η χρωστική διασπάται στο συκώτι και μεταφέρεται με τα λιπώδη κύτταρα μέσω του αίματος στο πούπουλο και έτσι πετυχαίνουμε το βάψιμο του .

Άρα καταλαβαίνετε ότι το πουλί επιβαρύνει πολύ το συκώτι του και πρέπει να είμαστε ακριβείς στην αναλογία της χρωστικής . Εάν μπορούμε να δίνουμε και κάποιο σκεύασμα που βοηθάει το συκώτι θα το βοηθούσαμε πάρα πολύ . Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται από την δυσανάλογες δόσεις είναι η λεγόμενη μάσκα , όπου το πρόσωπο του πουλιού φαίνεται πιο πορτοκαλί απ όλο σώμα του. 

Την χρωστική μπορούμε να την περάσουμε στα πουλιά μέσα στο νερό η δια μέσω της αυγοτροφής.

Όταν δούμε το κεφάλι του πουλιού, να έχει βαφτεί τότε σημαίνει ότι έχει τελειώσει και το βάψιμο ,το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε και δεν μπορούμε να επέμβουμε πλέον σε τυχών ατέλειες . Τα πουλιά που έχουν γεννηθεί αρχές Μαρτίου δυστυχώς θα κάνουν και δεύτερη πτερόρροια στα μέσα Ιουλίου. Τα πουλιά του Απριλίου θα κάνουν δεύτερη πτερόρροια στο τέλος Ιουλίου αυτά που γεννήθηκαν Μάιο πιθανόν δεν θα κάνουν δεύτερη πτερόρροια μέσα στο καλοκαίρι και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο βάψιμο τους .

Τα πουλιά που βάφουμε θα τα βάζουμε πάντα στο κάτω μέρος των κλουβιών όταν έχουμε και αλλά πούλια που δεν βάφονται τα βάζουμε στα επάνω κλουβιά. 

Για να επιτύχουμε καλύτερο και πιο ζεστό βάψιμο καλό θα είναι τα πουλιά να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως . Ενα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας είναι οι μεγάλες σε διάρκεια και θερμοκρασία ημέρες και τα πούλια πρέπει να φάνε αυγοτροφη για να βαφτούν ,αλλά στις ζεστές μέρες έχω παρατηρήσει ότι τα πούλια δεν επιθυμούν αυγοτροφη, άρα εκεί πρέπει να επέμβουμε με διάφορα τρικ και να τα κάνουμε να τρώνε χρωστική γιατί θα χάσουμε την σεζόν !!


Λαμψ 

 

Το λαμψ η λουψ στην ουσία είναι μια κύστη που δημιουργείται από 3 παραμέτρους 1 υπερβολικά μαλακό πούπουλο , σκληρό δέρμα ,τραυματισμός ( ράμφισμα )

Έχω στην κατοχή μου πάνω από 100 νοριτς και εάν δω ένα λαμψ σε κάθε σεζόν θα είναι ζήτημα , και όχι σε νεαρά πούλια ,Δεν είμαι θεός φίλοι μου και δεν προσπαθώ να μηδενίσω τα ζήτημα που δυστυχώς κρατάει πολλούς νέους εκτροφείς μακριά από την ράτσα γι αυτόν τον λόγο . θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο απλά μπορώ 

Μαλακό πούπουλο 

Ένα νοριτς με μαλακό πούπουλο φαίνεται ,χωρίς να θέλει μεγάλη εμπειρία , πούλια που είναι κακό βαμμένα με μεγάλες επιφάνειες λευκοκίτρινες ειδικά στα πλαϊνά του πουλιού ,
Τα πούπουλα κοντά στα ποδιά γυρνούν προς τα επάνω και ξεπερνούν την πλάτη . Το πουλί δεν έχει στρογγυλό σχήμα αλλά σαν μπάλα του Αμερικάνικου ράγκμπι ( πεπόνι ) είναι μερικά παραδείγματα που με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις τι φτέρωμα έχει .

Σκληρό δέρμα 

Τα νεαρά πουλιά θέλουν καθημερινό μπάνιο με μεταλλικά άλατα, καθώς και βιταμίνη Ε για να κάνει το δέρμα πιο μαλακό ώστε να μπορεί το πούπουλο να διαπεράσει το σημείο και να αναπτυχθεί .Δυστυχώς τα καναρίνια δεν έχουν θύλακες όπως στα φτερά και της ουράς και από εκεί να βγει το νέο πούπουλο άλλα διαπερνά το δέρμα και βγαίνει ,γι αυτό και θεωρείται από της πιο στρεσογονες περιόδους γιατί και αίμα αρκετό χάνει το πουλί αλλά και έχει αφόρητους πόνους .Αυτός είναι και ο λόγος που σταματούν να κελαηδούν τα αρσενικά .

Τραυματισμός 

Πιο πάνω αναφέρθηκα στο θέμα με τους θετούς γονείς ,λοιπόν έχω παρατηρήσει όταν τσιμπάει η θηλύκια το νεοσσό στην φάση για να ξαναφτιάξει φωλιά ,σε εκείνο το σημείο το μικρό πολύ πιθανόν να βγάλει λαμψ .Έτσι είμαι αναγκασμένος να ξεχωρίσω τον αρσενικό και τα μικρά από το κλουβί πολλές φορές και την 20 ημέρα για να μη τα τσιμπάει η θηλύκια ,Αυτό δεν το αντιμετωπίζω σε γονείς νοριτς .Τώρα καταλαβαίνετε γιατί πρέπει να ξανά αναπτυχθεί το αίσθημα της μάνας στης θηλυκές νοριτς , εκείνη θα πάει την 28 ημέρα να φτιάξει την φωλιά και όχι στην 20 όπως οι μικρές ράτσες . Προσοχή θέλουν και οι νεοσσοί όταν απογαλακτίζονται ,όχι πολλά πολλά πουλιά μαζί σε μικρές κλούβες , ραμφίζονται από το στρες .Πουλιά που έχουν βγάλει λαμψ την δεύτερη χρονιά ,τα χρησιμοποιούμε κανονικά στις γραμμές αναπαραγωγής . Είναι μύθος ότι μεταφέρεται το λαμψ από τους γονείς .

Ήμουν εκτροφέας σε , παριζιάνικα ,φιορίνο, γκλοστεράκια , Γκούλντιανς , τώρα ασχολούμαι μόνο με Γιορκ και νοριτς , εκτός από τα γλοστερ και τα παριζιάνικα σε όλες τις άλλες ράτσες εχω διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα .Η μεγαλύτερη διάκριση που είχα ποτέ ,ήταν με τα Νοριτς το 2012 στην Αλμερια της Ισπανίας , πρώτη θέση και χρυσό μετάλλιο. θέλω να πιστεύω ότι ήταν λίγη από την αγάπη που μου ανταπέδωσαν τα πουλιά μου γιατί τα υπηρετώ και τα φροντίζω τόσα χρόνια σαν παιδία μου . 

 

ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ 

ΚΟΣΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Share